czwartek, 9 lipca 2015

Parówki w cieście francuskim


Parówki w cieście francuskim inne niż zwykle. Przepis kiedyś znalazłam na jakiejs stronie, a że ostatnio mój Ł zażyczył sobie parówki właśnie w cieście francuskim, postanowiłam go zrealizować.
Przepis banalnie prosty, szybki i łatwy w wykonaniu.

Składniki:
-parówki 6 szt.
-opakowanie ciasta francuskiego,
-1 jajko + ulubione przyprawy

Ciasto rozkładamy, z parówek usuwamy folie. Parówki układamy na cieście francuskim, chodzi o to by ciasto owinęło całą parówkę, rogi sklejamy. Jedna paczka ciasta starcza na 6 parówek :)
Dodatkowo możemy parówkę owinąć kawałkiem sera a następnie w ciasto (tej opcji jeszcze nie próbowałam, ale brzmi smacznie:)) Przygotowane tak parówki nacinamy, nie do końca, można sobie ułatwić i po dwóch stronach parówki położyć słomki, wtedy nie przetniemy parówki zbyt mocno. Gdy parówka jest nacięta wyginamy ją w formie kola, a końce ciasta francuskiego sklejamy ze sobą. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z ulubionymi przyprawami i wstawiamy na 20-25 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Można podawać z sałatką, sosem czosnkowym, ketchupem i frytkami :)

P.S Następnym razem podam przepis na kilka domowych sosów :)

Smacznego życzy Pani Zołza

O Autorce

Pani Zołza

Blogger

Twoja opinia jest dla mnie bardzo ważna, nie krępuj się napisać :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Contact us